Dry Needling

Sinds 2007 is dry needling een geaccepteerde behandelmethode van de Nederlandse fysiotherapeut.

De methode is overgekomen uit Canada en Amerika en werd daar al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. ‘Dry’ needling duidt op het gebruik van een acupunctuurnaald waarbij geen vloeistoffen in de spier wordt gebracht.

Dry needling: niet hetzelfde als acupunctuur.

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en hebben invloed op de energie in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarbij de spier kortdurend wordt geprikkeld. Het werkt op specifieke punten in de spieren: namelijk ter hoogte van triggerpoints oftewel spierknoopjes.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een spierknoopje, die naast lokale drukpijn, ook vaak uitstralende pijn of andere sensaties kunnen veroorzaken.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

  • Pijn/stijfheid, lokaal in een spier en ook pijn verderop in het lichaam.
  • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten.
  • Verminderde kracht in de betrokken spier.
  • Pijnontwijkend gedrag; je gaat anders bewegen. Compenseren.
  • Tinteling in arm/been, hoofdpijn, duizelingen.
Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?
  • Tijdens een acuut moment: bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of een ongeval of sportletsel.
  • Chronisch: bijvoorbeeld door een langdurig verkeerde houding.
  • Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld bij gips, brace of gebruik van sling.
  • Psychologische factoren: aanwezigheid van stress, zorgen, depressie.
  • In geval van verminderde stabiliteit van bijvoorbeeld onderrug, enkels, knieën.

 

Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich kort aan. Dat geeft een soort krampgevoel. Deze ‘twitch’ is nodig om de spier uiteindelijk te laten ontspannen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van korte duur.

Wat kost dry needling?

Deze methode kan een onderdeel zijn van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor dry needling hieronder.